Het coronavirus zorgt ook bij de Nederlandse bibliotheken voor de nodige uitdagingen. De meeste bibliotheken zijn, in ieder geval, gesloten tot en met 6 april. Daardoor is fysieke collectie veelal tijdelijk niet beschikbaar voor gebruik. Het interbibliothecaire leenverkeer ligt grotendeels stil. Er wordt voornamelijk nog uit de digitale collectie geleverd. De diverse branches spannen zich in om de digitale collectie te promoten en deze collectie wordt waar mogelijk uitgebreid. Ook vindt er uitwisseling van ideeën en initiatieven tussen de bibliotheken plaats.
Koninklijke Bibliotheek en Openbare bibliotheken
Het aanbod aan gratis luisterboeken is uitgebreid. Sociale media wordt gebruikt om leestips met gebruikers te delen. Kinderboekenschrijvers hebben, op initiatief van de KB en stichting De Schoolschrijver, een voorleesserie ‘Huisarrest’ gemaakt over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De leesbevorderende campagne rond het ‘thuislezen’ roept mensen op gebruik te maken van de diensten van onlinebibliotheek.nl of naar hun (online) boekhandel te gaan. Dit gebeurt via posters, sociale media, dagbladen en reclamespotjes op radio en televisie.
Meer informatie is te vinden op de website van de plaatselijke openbare bibliotheek, Koninklijke Bibliotheek , Bibliotheek online, Bibliotheek jeugd, Thuislezen.
Hogeschoolbibliotheken
De Hogeschoolbibliotheken richten zich op digitale ondersteuning. Veel leermaterialen zijn niet open beschikbaar maar vallen onder licenties. Het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken, Vereniging Hogescholen en SURF (Coöperatieve Vereniging van Nederlandse Onderwijs- en Onderzoeksinstellingen) hebben een beroep gedaan op de Nederlandse uitgeverijen om, gedurende COVID-19 crisis, onbeperkt toegang te geven tot digitale studieboeken en leermiddelen. Daarnaast wordt opgeroepen om ook digitale platformen zo laagdrempelig mogelijk (liefst gratis) aan te bieden.
Meer informatie is te vinden op de website van Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken en de diverse hogescholen.
Universiteitsbibliotheken
De Universiteitsbibliotheken brengen de digitale collecties, e-learning modules en online dienstverlening nog meer onder de aandacht. Evenals de manieren om toegang te krijgen tot deze collecties. Veel wetenschappelijke uitgeverijen stellen wegens het coronavirus tijdelijk e-books, digitale bronnen en lesmateriaal gratis ter beschikking, of verhogen tijdelijk het aantal gebruikers dat tegelijk kan inloggen. Bij de meeste universiteitsbibliotheken is het mogelijk om fysieke boeken aan te vragen en te lenen. Wel duurt het langer voor een boek beschikbaar is. Uitleentermijnen worden zoveel mogelijk automatisch verlengd en eventuele boetes worden kwijtgescholden.
Meer informatie is te vinden op de website van de diverse universiteitsbibliotheken.