Nederlandse Caucus bij IFLA, Athene

Op zondag 25 augustus vindt de Nederlandse Caucus plaats tijdens het IFLA congres in Athene. De meeting is van 16.00 tot 17.00 in de Mitropolous room en staat open voor iedereen in het Nederlands taalgebied die het congres bezoekt.

Het is een prima gelegenheid om collega’s te leren kennen, tips uit te wisselen voor het congres en om van elkaar te horen wat er speelt.

FOBID organiseert op zondagavond ook een Dutch Dinner. Als je daarbij wilt zijn, stuur dan een berichtje naar info@fobid.nl.

Duitse impressie Nationaal Bibliotheekcongres

Vrolijk, bont, onconventieel en met veel verrassingen: dat is de impressie van collega Barbara Lison, directeur van de Stadsbibliotheek Bremen van het Nationaal Bibliotheekcongres. In maart sloten FOBID en de Duitse tegenhanger BID een drie-jarig partnership. Kennisuitwisseling staat daarin centraal.

Lees hier het artikel van Barbara Lison in het tijdschrift BuB – Forum Bibliothek und Information:

Impressie 7e Bibliotheekcongres Leipzig

De Nederlandse delegatie heeft met 26 deelnemers het congres bezocht. Daarnaast was het goed om te zien dat er veel bedrijven, met ook Nederlandse contacten aanwezig waren met hun diensten en producten.

De Nederlandse delegatie beschikte over een eigen stand, welke regelmatig werd bezocht, onder andere vanwege de typisch Nederlandse koekjes (stroopwafels). In deze stand werden contacten gelegd tussen Nederlandse en Duitse vakgenoten.

De openingsspeech van prinses Laurentien was erg inspirerend. Haar uiteenzetting over de belangrijke rol van de bibliotheek als derde ruimte om te verblijven was een duidelijk statement. De rol van de bibliotheek is als ontmoetingsruimte een goed tegenwicht voor de verdergaande digitalisering. Door de bibliotheek blijven mensen verbonden met elkaar. Deze rol moet benadrukt worden : zoek contact met je klanten, met je stakeholders en financiers. Nederlandse bibliotheken zijn hier al een aantal jaren mee bezig, al dan niet in samenwerking.

De Nederlandse delegatie kijkt uit naar een prettige samenwerking op diverse vlakken in de komende drie jaar en wil de organisatie hartelijk danken voor de ontvangst in Leipzig.

Partnership met Duitsland

FOBID en Bibliohtek & Information Deutschland hebben een driejarig partnership gesloten. De kick off is op het 7e Duitse bibliotheek congres in Leipzig, 18 – 21 maart 2019.

Doel van het partnership is om de samenwerking te versterken en kennis te delen.