Desinformatie en Propaganda (KNVI Super Tuesday webinar)

KNVI Super Tuesday webinar – 1 november 2022 van 16:00 – 17:30 uur

Anno 2022 is desinformatie en propaganda een actueel thema. In een steeds ingewikkelder maatschappelijke en politieke omgeving opperen opponenten voor diverse maatschappelijk thema’s dat de ander desinformatie deelt. De vraag is vervolgens of dat dan bewust is gedaan. Werkt de opsteller in opdracht van een machthebber, volgt de schrijver een heersend narratief zonder dat ter discussie te stellen? Of zit de publicist gevangen in een organisatie waarin systemische ontwikkelingen de ruimte voor zelfreflectie verhinderen? Of wordt er gewoon betaald voor de publicatie – vanuit zakelijk belang. Deze vragen komen zeker langs tijdens de Super Tuesday van de KNVI. Voorbeelden uit het verleden spreken daarbij tot de verbeelding. Sigarettenfabrikanten die niet heel duidelijk vertelden wat de (bij hen bekende) neveneffecten zijn van roken. Publiciteit uit de Tweede Wereldoorlog die voor extra steun moest zorgen aan beide zijden van het front. De zuivelcampagne van de Nederlandse overheid om het zuivelmeer te verkleinen en de promotiecampagne voor groene bio-centrales die bijgestookt worden met vers gekapte bomen uit Canada en de USA.

We kunnen in ieder geval vaststellen dat het geloof in MSM (Mainstream Media) tanende is. We kunnen objectief nieuws en goede ‘deepfakes’ nog maar nauwelijks herkennen. De gesprekken over vaccineren, het afschaffen van fysieke betaalmiddelen, de digitale ID en klimaatverandering zal iedereen herkennen. Inclusief de impact op het innemen van een standpunt in gesprekken met familie en vrienden. Alternatieve kanalen en onafhankelijke journalistiek krijgen dan ook veel aandacht. Artikelen van onderzoeksjournalisten van De Correspondent worden breed gedeeld. Follow The Money en Bits of Freedom komen steeds vaker in beeld met hun onthullingen. Blckbx TV, De Nieuwe Wereld en Café Weltschmerz zenden content uit die de reguliere mediakanalen niet halen – om welke reden dan ook.

Aanmelden kan tot 31 oktober. Voor KNVI-leden gratis, voor niet-leden EUR 25,00 (exclusief BTW).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *