Seminar: Centrale diensten voor openbare bibliotheken

De online Duits-Nederlandse dialoog over de toekomst van bibliotheken gaat door!

Op maandag 12 april 2021; 11:00 – 12:00 (CET) wordt een nieuw onderwerp besproken

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Nederland biedt centrale digitale diensten aan openbare bibliotheken en aan opdrachtgevers. Hoe deze diensten in het verleden zijn geïnitieerd en hoe de situatie momenteel wordt besproken en vergeleken met de situatie in Duitsland. Vanwege het politieke systeem en de culturele soevereiniteit van de deelstaten is de ondersteuning van kleinere openbare bibliotheken in Duitsland niet gecentraliseerd, maar bieden zogenaamde ‘Fachstellen’ in verschillende deelstaten diensten aan hun bibliotheken aan. Dit systeem, zijn taken en diensten worden besproken – gedecentraliseerde of gecentraliseerde ondersteuning voor openbare bibliotheken – wat zijn de voor- en nadelen? En welke gevolgen heeft de pandemie in de toekomst voor deze diensten? Hoe hangt het idee van de ’third place’ samen met de noodzaak om mobiele diensten aan te bieden aan bibliotheekgebruikers tijdens en na corona?

Sprekers:

  • Oke Simons, Fachstelle Sleeswijk-Holstein
  • Sander van Kempen, Koninklijke Bibliotheek (KB), Den Haag

Moderator:

  • Erna Winters, Bibliotheek Kennermerwaard

De online seminar is gratis en in het Engels; registratie is vereist. Het seminarie wordt niet opgenomen. Presentaties worden achteraf naar de deelnemers gestuurd.

Registratie is vereist: https://eur-nl.libcal.com/event/3602794

De serie gaat door! Meer informatie over onderwerpen en data: https://eur-nl.libcal.com/calendar/BID-FOBID-webinars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *