Defensie & Cyber (KNVI Super Tuesday webinar)

KNVI Super Tuesday webinar– 07 juni 2022 van 16:00 – 17:30 uur

Door de staat gesponsorde offensieve cyberaanvallen: de opkomst van offensieve cyber in defensieplanning, operaties en geopolitiek.

Inmenging van buitenaf bij verkiezingen, 5G-netwerken met Chinese componenten, gehackte iPhones van tegenstanders en recentelijk de Russische cyberaanvallen op Oekraïne. Steeds weer wordt de wereld geconfronteerd met vormen van door de staat gesponsorde cyberaanvallen. En als we denken dat dit ons in Nederland niet raakt, dan zijn we verschrikkelijk naïef. Ons land en zelfs uw organisatie kan een zeer interessant doelwit zijn. We moeten dus voorbereid zijn op wat er zou kunnen komen.

Cybersecurity-expert Stephen McCombie zal een presentatie geven over de recente geschiedenis van door de staat gesponsorde cyberaanvallen en het belang ervan in de geopolitiek in de 21e eeuw. Onder andere Rusland, China, Iran, Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben allemaal aanzienlijke offensieve cybercapaciteiten en hebben ze gedemonstreerd tegen hun tegenstanders en soms ook tegen hun vrienden. Dit heeft het defensiedenken veranderd en cyber wordt nu beschouwd als een eigen domein van oorlogsvoering. Stephen zal in zijn lezing ook kijken naar de implicaties hiervan.

Stephen McCombie, afgestudeerd in informatica en heeft meer dan 25 jaar internationale ervaring op het gebied van IT-beveiliging. Zijn loopbaan heeft zich ontwikkeld van een initiërende rol bij de politie in New South Wales (Australië) als specialist in het opsporen van complexe computercriminaliteit tot de luchtvaart en het bankwezen. Op het gebied van maritieme IT-beveiliging werkt Stephen onder meer mee aan een cyberscenario van een maritiem conflict in de Zuid-Chinese Zee. Meest recent was hij Senior Lecturer in Cyber ​​Security aan Macquarie University, Sydney, Australië. Stephen’s proefschrift onderzocht de impact van Oost-Europese cybercriminaliteitsgroepen op Australië, en hij is een Certified Information Systems Security Professional, Certified Fraud Examiner en Information Systems Security Management Professional en heeft ook ervaring met het vormen van onderzoeksgroepen. Stephen is hoogleraar toegepaste wetenschappen in Maritime IT Security (MITS) bij NHL Stenden.

Voertaal: Engels

Aanmelden kan tot 6 juni. Voor KNVI-leden gratis, voor niet-leden EUR 25,00 (exclusief BTW).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *